Wat Is Paleo en hoe begin ik?

By | October 27, 2014

Wat is paleoIn dit artikel ga jij leren wat Paleo is en wat het vooral NIET is. Er is een aantal dingen die je simpelweg moet weten voordat je begint aan jouw paleo avontuur.

Andere termen die wel eens gebruikt worden zijn: caveman dieet, oerdieet en jager en verzamelaar dieet. Allemaal zijn ze op dezelfde principes gebaseerd als het paleo dieet.

Paleo is afgeleid van Paleolithicum. Paleo betekent oud en lithicum betekent steen. Deze periode begon zo’n anderhalf miljoen jaar geleden.

Sinds een paar jaar heeft Paleo haar intrede gedaan in Nederland. Sommige mensen zien het als een hype, maar de meesten weten wel beter. Het Paleo dieet is in Amerika dan ook al een jaar of 7 bekend.

Eigenlijk zou je het Paleo dieet geen dieet meer mogen noemen. Het is een levensstyle waarbij je focust op het eten van echte voeding.

Wat bedoel ik dan met echte voeding?

Zie hieronder twee lijstjes van voeding die je moet eten en voeding die je wilt vermijden.

Wel Paleo proof:

 • Fruit
 • Groenten
 • Vis
 • Vlees
 • Noten en Zaden
 • Gezonden Vetten

Niet Paleo Proof:

 • Zuivel
 • Granen
 • Bewerkte voeding en suikers
 • Zetmeel
 • Alcohol

Onze voorouders aten vroeger ook op de ‘Paleo Proof’ wijze. Ze hadden simpelweg niet de kennis en technieken om het voedsel te bewerken.

Wat het Paleo dieet niet is:

kruisjeBij Paleo worden er geen calorieën, koolhydraten of vetten geteld. Dit in tegenstelling tot bijna alle andere diëten. Door simpelweg alle slechte voeding te schrappen hoef je hier (bijna) niet meer op te letten.

Kiezen wat voor soort Paleo-er je wordt

Een veel besproken onderwerp binnen de Paleo community. Ga ik 100% voor paleo, of houd ik de zogeheten 80/20 procent verhouding aan. Beide is wat voor te zeggen.

Als je gaat beginnen met het Paleo dieet ga je eerst kiezen uit een van de onderste twee soorten Paleo-ers. Kies waar jij je het lekkerst bij voelt.

De Stricte Paleo-er:

De stricte paleo-er houdt zich helemaal aan het boekje en zal hier ook niet van afwijken. Dit houdt in: ‘’Als onze voorouders het niet aten of niet konden eten dan zal ik het ook niet eten’’. Dit betekent dat zuivelproducten, granen en alle vormen van bewerkt voedsel volledig worden geschrapt.

De 80/20 Paleo-er:

De 80/20 Paleo-er is ietsje losser in zijn houding. Hij/zij eet bijna volledig Paleo, maar zal zo nu en dan eens niet Paleo-proof voeding nuttigen. Zij zien het als niet-praktisch om volledig te eten als onze voorouders.

Of je er nu voor kiest om een stricte Paleo-er of een 80/20 Paleo-er te worden: Het paleo dieet gaat voor je werken. De focus op gezonde voeding gaat zich vanzelf terugbetalen.

Wat kun je verwachten als je aan Paleo gaat beginnen?

De eerste maand wordt nog wel eens als lastig ervaren voor startende Paleo-ers. Dit komt doordat oude patronen doorbroken worden. De meeste mensen zijn nu eenmaal gewend om elke dag suiker en zuivel binnen te krijgen.

Nadat je deze eerste maand door bent zul je merken dat het je allemaal voor de wind gaat. Ik zal hieronder enkele voordelen even voor je opsommen:

vinkje

Je valt af doordat je verkeerde vetten verbrandt

vinkje

Je voelt je energieker en bent gezonder

vinkje

Je hebt nooit hoofdpijn

vinkje Je voelt geen noodzaak om te grijpen naar tussendoortjes

vinkje Je slaap patroon en darmwerking verbeteren

vinkje Je krijgt een mooiere huid en tanden

vinkje Je allergieën verdwijnen

De Kritieken op het Paleo Dieet

Uiteraard is het paleo dieet nieuw voor de meeste mensen. Dit kan nog wel eens zorgen voor onduidelijkheid of verwarring. Gelukkig kan ik je daar een beetje mee helpen. Een van de kritieken is dat het Paleo dieet weer een nieuwe hype zou zijn.

Kijk hieronder het filmpje, waarin Mitchel van Duuren dit weerlegt:

Ik denk dat ik je nu al een heleboel heb verteld over wat paleo is, maar ook wat het vooral niet is. Stel hieronder je vragen of laat het mij weten wanneer je begint met Paleo!

Gratis Paleo E-book vol met Recepten? Klik hier

2 thoughts on “Wat Is Paleo en hoe begin ik?

 1. Vandenbussche

  Goeiendag , ik wil gezond leven maar kan bijna niets meer eten. Reageer op alles allergisch word er moedeloos van zou Paleo dieet mij kunnen helpen denkt het mijn laatste kans is heb alles geprobeerd. Zou je mij kunnen helpen. Vriendelijke groeten Olivier

  Reply
  1. Tjalling Post author

   Hoi Olivier,

   Natuurlijk wil ik je helpen.
   Weet je op welke producten je allergisch reageert, of is dat niet altijd bekend?

   Bij Paleo wordt er gefocust op de kwaliteit van voedsel. Mensen reageren vaak allergisch op producten van ‘slechte kwaliteit’, omdat hier verkeerde voedingsstoffen inzitten.

   Dus zeer waarschijnlijk is Paleo een goede oplossing voor je! Laat me even weten of je weet waar je allemaal allergisch voor bent.

   Tjalling

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *